-
Informacja dla producentów produkcji pierwotnej
Państwowa Inspekcja Sanitarna informuje, że zgodnie z aktualnie obowiązującym stanem prawnym (art. 61, 62 i 63 ustawy z dn. 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia) podmioty prowadzące produkcję pierwotną pochodzenia roślinnego oraz sprzedaż bezpośrednią powinny być wpisane do Rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
W tym celu należy złożyć wniosek o rejestrację do właściwego terenowo Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.
We wniosku należy określić m.in.:
-
- rodzaj i zakres działalności, która ma być prowadzona,
- w tym rodzaj żywności, która ma być przedmiotem produkcji lub obrotu.
Do wniosku należy dołączyć zaświadczenie o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych.
Wpis zakładu do rejestru nie podlega opłacie.Natomiast zgodnie z art. 103 ust.4 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, kto prowadzi działalność w zakresie produkcji lub obrotu żywnością bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów (...), podlega karze pieniężnej.
Wniosek do pobrania znajduje sie tutaj
WNIOSEK_dot._rejestru_zakładu.pdf
Do produktów pierwotnych pochodzenia roślinnego zaliczamy następujące produkty:
- zboża, owoce, warzywa, zioła, grzyby hodowlane,
- runo leśne (np. grzyby, jagody, itp.) zbierane w ich naturalnym środowisku (rosnące w warunkach naturalnych), pochodzenia roślinnego.
„Sprzedaż bezpośrednia produktów pochodzenia roślinnego" to sprzedaż przez producenta małych ilości żywności nieprzetworzonej pochodzenia roślinnego, sprzedawanej konsumentowi finalnemu, tj. osobom fizycznym - indywidualnym, np. na targowiskach, placach targowych, lokalnym sklepom i zakładom gastronomicznym (restauracje, bary, stołówki szkolne i inne).
W celu uzyskania dodatkowych, szczegółowych informacji należy osobiście zgłosić się do pokoju 16 w Powiatowej Stacji Sanitarno‐Epidemiologicznej w Kętrzynie, Pl. Piłsudskiego 5 lub telefonicznie pod nr telefonu 89 754 21 58.
Obowiązki i wytyczne
dotyczące zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności
na etapie produkcji pierwotnej
znajdują się poniżej
Etap zbioru:
Wymagania na plantacjach:
ü stosowanie wody do podlewania spełniającej odpowiednie kryteria mikrobiologiczne - nie może być zanieczyszczona fekaliami lub wymiotami ludzkimi,
ü nawożenie płodów rolnych - nie wolno stosować odchodów ludzkich, które mogą być zanieczyszczone chorobotwórczymi wirusami mogącymi utrzymywać się nawet przez kilka miesięcy,
ü niestosowanie zabiegów akwakultury na powierzchniach podejrzanych
o zanieczyszczenia osadami dennymi,ü zapewnienie dostępu wszystkim pracownikom do toalet w pobliżu plantacji;
ü umożliwienie pracownikom utrzymanie higieny rąk poprzez zapewnienie dostępu do pitnej, czystej wody oraz do wyposażenia (mydło, ręcznik
1-razowego użytku) : egzekwowanie mycia rąk przed każdorazowym wejściem na pole, podczas zbioru zaleca się stosowanie rękawiczek
1-razowych,ü przestrzeganie zakazu pracy osób z objawami takimi jak: biegunka, wymioty, temperatura, kaszel lub żółtaczka,
ü zapewnienie czystej odzieży przy wykonywaniu pracy,
ü zapewnienie czystych, przeznaczonych do kontaktu z żywnością, pojemników i naczyń do zbioru (posiadanie procedur dotyczących ich mycia i dezynfekcji),
ü stosowanie zasad Dobrej Praktyki Higienicznej i Dobrej Praktyki Produkcyjnej,
ü ograniczenie możliwości wejścia na plantację osobom nieupoważnionym
oraz dzieciom,ü przestrzeganie obowiązku identyfikowalności/śledzenia produktów według zasady: ,,krok w przód" (np. lista odbiorców).
Etap skupu:
Wymagania w punktach skupu:
ü zapewnienie dostępu wszystkim pracownikom do toalet,
ü umożliwienie pracownikom utrzymanie higieny rąk poprzez zapewnienie dostępu do bieżącej wody oraz do wyposażenia (mydło, ręcznik 1-razowego użytku),
ü przestrzeganie zakazu pracy osób z objawami takimi jak: biegunka, wymioty, temperatura, kaszel lub żółtaczka,
ü zapewnienie czystej odzieży przy wykonywaniu pracy,
ü zapewnienie czystych, przeznaczonych do kontaktu z żywnością, opakowań
i sprzętu,ü kontrolowanie warunków transportu,
ü stosowanie zasad Dobrej Praktyki Higienicznej i Dobrej Praktyki Produkcyjnej,
ü ograniczenie możliwości wejścia osobom nieupoważnionym oraz dzieciom,
ü przestrzeganie obowiązku identyfikowalności/śledzenia produktów według zasady: „krok w tył, krok w przód" (np. lista dostawców i lista odbiorców).
Etap transportu i przechowywania:
Wymagania w transporcie i przechowywaniu:
ü zapewnienie czystego, odpowiedniej jakości sprzętu i urządzeń,
ü zapewnienie właściwych warunków i sposobu przechowywania produktów,
ü zapewnienie czystej odzieży przy wykonywaniu pracy,
ü przestrzeganie zakazu pracy osób z objawami takimi jak: biegunka, wymioty, temperatura, kaszel lub żółtaczka,
ü stosowanie zasad Dobrej Praktyki Higienicznej i Dobrej Praktyki Produkcyjnej,
ü ograniczenie możliwości wejścia osobom nieupoważnionym oraz dzieciom.
Wprowadził do BIPAdministratorData udostępnieniawtorek, 22, maj 2018 00:00WytworzyłMonika KochanowskaData wytworzeniaponiedziałek, 13, czerwiec 2016 13:18Ostatnio modyfikowałAdministratorData modyfikacjiwtorek, 17, lipiec 2018 09:31Odsłon24 views -
-
Obowiązki i wytyczne dotyczące zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności na etapie produkcji pierwotnej
Wprowadził do BIPAdministratorData udostępnieniaśroda, 23, maj 2018 00:00WytworzyłMonika KochanowskaData wytworzeniaśroda, 23, maj 2018 12:21Ostatnio modyfikowałAdministratorData modyfikacjiwtorek, 17, lipiec 2018 09:30Odsłon4 views